Paardenpaspoort aanvragen

Paardenpaspoort aanvragen

Sinds 1 juli 2009 is door de EU verplicht gesteld dat alle paardachtigen, die na 1 juli 2009 geboren zijn, in het bezit moeten zijn van een geldig paardenpaspoort met een daarbij behorend chipnummer. Echter is een paardenpaspoort in Nederland sinds 2004 al verplicht. Een paardenpaspoort is het identiteitsbewijs van het paard, geen eigendomsbewijs en dient bij het paard aanwezig te zijn. Alle paardachtigen van 6 maanden of ouder dienen in het bezit te zijn van een eigen paardenpaspoort. Koop dus nooit een paard zonder (geldig) paspoort!
Meer weten over het paardenpaspoort

Een paardenpaspoort kunt u bij het EFS aanvragen door middel van het toesturen van een volledig ingevuld 'aanvraagformulier paardenpaspoort'. Uw dierenarts vult deze in na het chippen van het paard/de pony. Het formulier moet worden opgestuurd naar het EFS. Let erop dat de stickers met het transponder/chipnummer vastgeniet worden aan het formulier!

Wanneer het EFS de paspoortaanvraag heeft ontvangen, wordt een factuur verzonden naar de aanvrager van het paspoort. Wanneer deze kosten zijn voldaan, zal het paspoort naar de aanvrager worden toegezonden.

Bij de aanvraag van een paardenpaspoort in Nederland moet je rekening houden met enkele zaken. We zetten ze nog even op een rijtje voor jullie:

Een paard moet binnen 9 maanden na geboorte een paspoort hebben.

Vanaf 21 april 2021 gelden dus de volgende regels:

1. Paard moet binnen 6 maanden na geboorte gechipt zijn.   (Artikel 5b.39. Termijn identificatie, lid 2)

2. Direct na chippen moet de aanvraag om een paspoort worden gedaan  (concept uitvoeringsverordening)

3. Binnen vier weken na de aanvraag moet het paspoort worden uitgegeven (protocol paspoortuitgifte)

4. Paard moet binnen 9 maanden na geboorte een paspoort hebben, anders uitsluiting menselijke consumptie (Artikel 5b.39. Termijn identificatie, lid 1)

Duplicaat paspoort

Bent u het paspoort verloren of kwijt geraakt? Dan moet u een duplicaat paspoort aanvragen. Wij hebben dan het volledig ingevulde aanvraag formulier nodig samen met een verklaring van de dierenarts waar het chipnummer opstaat evenals het geslacht, de (geschatte) leeftijd, de kleur en de aftekeningen. Als het paspoort is gestolen ontvangen wij ook graag een kopie van het proces-verbaal. Het stamboekbureau zal altijd contact opnemen met de laatst bekende eigenaar en vragen of er een duplicaatpaspoort verstrekt mag worden. Wanneer alles in orde is ontvangt u, nadat u de factuur heeft voldaan, het paardenpaspoort met een vermelding 'duplicaat'.


Aanvraag paspoort voor al gechipt paard

Er worden regelmatig paspoorten aangevraagd voor paarden die al gechipt zijn. In Nederland mogen uitsluitend chips gebruikt worden die beginnen met de landcode 528. Als er een paspoort aangevraagd wordt voor een paard waar een chip in zit wat begint met een 9 is de kans groot dat het paard uit het buitenland komt. Het zou kunnen dat er ook al eerder een paspoort is uitgegeven, maar het kan ook zijn dat het paard illegaal de grens over is gekomen. Om een paspoort bij een dergelijk paard te krijgen dient het EFS dat paard te behandelen als een importpaard. U dient te verklaren waar het paard vandaan komt. Het EFS zal dan onderzoek verrichten of de herkomst van uw paard te achterhalen is en bepalen of een nieuw, duplicaat of vervangend paardenpaspoort uitgegeven dient te worden. Om u op weg te helpen met het opstellen van deze verklaring treft u een verklaring paspoortaanvraag paarden met buitenlands chipnummer aan welke u samen met het aanvraagformulier paardenpaspoort naar het EFS kan sturen.