RVO blijft bij de beslissing om EFS te erkennen na bezwaar door TFS

dinsdag 19 oktober

RVO blijft bij de beslissing om EFS te erkennen na bezwaar door TFS

Op 15 april 2021 werd European Falabella Studbook (EFS) door de RVO erkend als dochterstamboek van het stamboek Mini Falabella in Argentinië. Ook de Belgische overheid erkende EFS in de loop van de zomer van 2021. EFS kreeg ook het mandaat om ‘echte’ Falabellapaspoorten te mogen uitreiken. Omdat TFS, die begin 2020 het oude Falabella Stamboek overnamen, het niet eens was met de beslissing van de RVO, tekende Sue Eckholdt in het voorjaar van 2021 bezwaar aan bij de RVO tegen deze beslissing.

De RVO bracht het EFS-bestuur hier natuurlijk van op de hoogte, waarna de EFS-leden ook geïnformeerd werden. De gronden waarop TFS bezwaar aantekende werden ook aan het EFS-bestuur meegedeeld. Volgens het bezwaarschrift kon de RVO EFS niet erkennen!

Begin september vond er een door de RVO georganiseerde hoorzitting plaats waar de betrokken partijen gehoord werden. Er zijn verschillende factoren die een rol speelden bij de beslissing van de RVO om het bezwaar van TFS ongegrond te verklaren.

TFS en FSE volgen de richtlijnen van het ACCF. Eind 2019 heeft FSE besloten te stoppen en alles over te dragen aan TFS, per 28 april 2020 is de erkenning van het FSE ingetrokken. Bij het oprichten van het EFS was er GEEN ander stamboek in de Europese unie voor het ras Falabella. Door de Brexit is de UK geen lid meer van de Europese Unie! TFS en EFS zijn beide stamboeken met als doelstelling het fokken van raszuivere Falabellapaarden. Door de Brexit is de erkenning van de Britse stamboeken vervallen voor de Europese Unie. TFS staat vermeld op de lijst van fokorganen in derde landen. Dit betekent dat TFS zoötechnische certificaten mag afgeven waarmee fokkers Falabella paarden als raszuiver de Europese Unie mogen binnenbrengen. Met een dergelijk zoötechnisch certificaat hebben fokkers het recht om hun dieren bij een stamboek voor hetzelfde ras binnen de Europese Unie in te schrijven. TFS heeft er belang bij dat inschrijving van raszuivere Falabellapaarden of de nakomelingen  in een stamboek voor hetzelfde ras in de Europese Unie mogelijk is.

EFS is het enige binnen de Europese Unie erkende stamboek voor Falabella paarden! En is daardoor de enige optie! De RVO stelt dat EFS terecht en als enige is erkend voor de Europese Unie. ACCF en Mini Falabella zijn beiden gelijk volgens de wetgeving. Er zijn geen bewijzen door TFS geleverd die correct bleken met betrekking tot de regels en wetgeving. Er wordt geen DNA-test gedaan die bewijst of een paardje een Falabella is, maar enkel naar ouderschapscontrole. EFS heeft ACCF en MiniFalabella gelijk gesteld. EFS heeft in zijn onderzoek geen basis gezien voor het ACCF om alsnog erkend te worden. Daarvoor dient men in principe te voldoen aan dezelfde eisen als in de verordening. ACCF voldoet niet aan het beschikken over voldoende fokdieren! EFS heeft juist en open gehandeld naar de RVO en naar de EFS-leden.

Het bezwaar van TFS is ongegrond.

bezwaar-hoorzittting.pdf


Terug